Hoppa till sidans innehåll

Cykel


Kalmar RC Triathlons cykelträning

Cykling:


1. Cykling, inomhus i cykelsalen.

Ledare: Niklas Kullman, Pierre Börjesson, Bo Sundström


Torsdagar kl: 19:15-20:45, antalet cyklister på spinningcyklar enligt Wellness restriktioner. 

2.

Cykling utomhus - Sommarsäsong

Cykling utomhus sker på söndagar kl: 09.00 från Simhallen Kalmar och sker på racer fram till ca minst 10 grader på dagen, troligtvis sept ut ev någon vecka in i oktober. Träffplats simhallen kl: 09:00, cykling ca 3 h plus fika.

Cykling utomhus - Vintersäsong

Cyklingen under höst/vinter/vår sker på mountainbike och är väderberoende, och bestäms dagen innan, se facebookgruppen på lördagen. Träffplats simhallen kl: 09.00, cykling ca 3-4h. Medhavd fika.

Ledare cykel:

Niklas Kullman - Henrik Ahlkvist - Camilla Karlsson - Pierre Börjesson - Daniel Jonsson - Ulrika Hjort - Lars-Erik Larsson - Anders Öberg - Jörgen Ohlsson - Bo Sundström - Julia Gustafsson

Under året 2020-2021 har vi köpt in träningsschema av Emmy Andersson

Tidigare elitcyklist, bott i Belgien och tävlade mot de bästa i tre år. Spenderade totalt sju år som elitsatsande och har genom åren haft flera olika tränare men flera olika tankar kring upplägg. Detta har gjort mig intresserad av varför vi tränar det vi gör och jag la flera år av min satsning mina egna scheman, ibland helt själv och ibland så bollade jag med kunniga personer. Jag läste på för jag ville förstå och som akademiker i grunden vill gärna veta om någon forskning skett på området. Mina träningsscheman är min erfarenhet och det jag läst på. Jag tänker långsiktigt och mot de stora tävlingarna i sommar när jag lagt dem. Och en notis för er som följer mig på strava så vill jag bara säga jag lever inte som jag lär då jag har inget mål mer än att köra lite bra på Zwift ibland. 

 

Hej

Innan du börjar på träningsvecka nr 1, (gärna mitten dec 2020) så vore det bra om du hinner köra ett FTP test, du ser nedan hur du gör det. Läs texten innan ni hoppar in i schemat och tränar. I detta schema kommer du få alternativ på pass beroende på hur många du vill göra per vecka. Passen är prioriterade med stjärnor utifrån den prioritering det har. Fem stjärnor är högsta prio alltså det passen jag tycker du ska köra om du enbart ska köra ett pass, fyra stjärnor är passen du ska köra om du hinner köra två osv. Jag har även gett dem ett nummer utifrån den ordningen jag tycker passen ska köras för max effekt. Veckorna ska också köras i den ordningen som de är planerade. Om du tillhör dem som tränar (sammanlagt med all er träning) mer är 5 dagar per vecka och hårda pass rekommenderar jag en lugnare vecka efter tre veckor, men är du inte en av dessa så kan ni ta er vilovecka när ni känner slitna.

Allmänna tips

Jag tror på kvalitetspass och att vintern är en bra tid att träna upp sådant en är sämre på. Vid träning inne tänk på er teknik och att en blir bra på det en tränar så vill du bli bättre på att trycka när du står upp, stå upp och cykla mer. Vill du bli bättre på att spurta lägg in 10x10 sekunders max spurtintervaller på slutet av alla er distanspass. Det hjälper er även att bygga styrka. * Tänk dock på tekniken sitt stilla med överkroppen, börjar du gunga kör du för hårt. * Lägg in era pass på Zwift om ni kör där. * Skriver jag välj ett pass så kan du även köra en tävling på Zwift det är effektivt och hårt och spelar ingen roll om du inte hänger med första gänget kör så hårt som du kan du har alltid nära till duschen oavsett om de kör ifrån dig. Så våga testa det! *Kör helst era intervallpass på rad. Så har du två intervallpass se om du kan få dem två dagar i följd.

Tips till tjejer

Från menstruation till ägglossning så klarar kroppen oftast av mer intensiv träning, finns lite olika forskning kring detta, men håll koll på er egna kropp. Skriv upp när du tycker du kör extra bra pass och när det känns lite extra tungt osv. Sedan kan du efter ett tag se om du ser ett mönster. Det första två veckorna i cykeln är oftast de veckorna som kroppen klarar mer (känner mindre smärta) och de andra två veckorna passar bättre för distansträning och pass med lite lägre intensitet och mer fokus på uthållighet. Kör därför extra hårt vecka 2 i er menscykel och inte den vecka som det står i schemat. Försöka att matcha träningsveckorna med menscykeln och välj pass som är mer tröskelpass i vecka 3 och 4 och mindre vo2max pass.

Passen för 2021 är indelade i 5 olika fasen där pass 1 är starten och så fortsätter man genom året.

Kortdistans:

För dig som tränar för kortare distanser pass 1

För dig som tränar för kortare distanser pass 2

För dig som tränar för kortare distanser pass 3

För dig som tränar för kortare distanser pass 4

För dig som tränar för kortare distanser pass 5

Ironmandistans

För dig som tränar för IRONMAN-distanser pass 1

För dig som tränar för IRONMAN-distanser pass 2

För dig som tränar för IRONMAN-distanser pass 3

För dig som tränar för IRONMAN-distanser pass 4

För dig som tränar för IRONMAN-distanser pass 5

Vätternrundan

För dig som tränar för VÄTTERNRUNDAN pass 1

För dig som tränar för VÄTTERNRUNDAN pass 2

För dig som tränar för VÄTTERNRUNDAN pass 3

För dig som tränar för VÄTTERNRUNDAN pass 4

För dig som tränar för VÄTTERNRUNDAN pass 5


 

Uppdaterad: 15 SEP 2018 08:31 Skribent: Ulrika Hjort

FÖLJ OSS!

facebook_001  YouTube_001 email_001

 

BLI MEDLEM!

ansökan

 

 

SPONSORER

vgzlapmaleff-av-fgha

 

 

 

 

 

 

tzlwaien21kg05tanuzz

 

 

hwnqzd4wktlrwcq_k3nr

 

 

 

 

 

 
BDO
 

 Wellness studio

 

 

Postadress:
Kalmar RC Triathlon
Box 37
39120 Kalmar

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info